Sandow szobor története

A Mr. Olympia jelképének számító Sandow szobrot 1977-től kapja az adott év bajnoka. De hogy kiről is mintázták ezt az erőt sugárzó, legyőzhetetlenséget szimbolizáló trófeát?
Eugen Sandow (eredeti nevén Friedrich Wilhelm Müller) egy Poroszországban 1867-ben született német testépítő és erőművész volt, aki hatalmas népszerűségre tett szert a világ számos táján. Testfelépítése és nem mindennapi erőszintje miatt sokan felfigyeltek rá és üzleti lehetőséget láttak a szerepeltetésében.
Az eredetileg zsidó családba született Eugen-t a szülei luteránusnak nevelték és politikai pályára szántak, ám ő a katonai szolgálatot elkerülve, 1885-ben elhagyta Poroszországot. Bejárta egész Európát, ahol cirkuszi mutatványként szerepeltették. Ekkor kezdte el használni az Eugen Sandow művésznevet. Brüsszelben egy strongman barátja, Ludwig Durlacher látta meg benne a potenciált és bátorította, hogy induljon el egy strongman versenyen. Karrierjének hatalmas lendületet és hirtelen jött népszerűséget adott ez, ugyanis a regnáló bajnokot legyőzve könnyedén megnyerte a versenyt. Ezt követően számos felkérést kapott Angliából is, ahol az elkövetkezendő 4 évben már pózolási elemeket is beépített a fellépéseibe, ugyanis barátaival hamar rájöttek, hogy a kinézete jobban vonza a közönséget, mint az erőt igénylő produkciók.
A világhírnévig innen már egyenes út vezetett, még az Egyesült Államokig is eljutott, ahonnan a házasságkötés miatt tért vissza Angliába. Feleségével, Blanche Brooks-szal 2 lányt neveltek fel. Fellépései mellett filmekben szerepelt, folyóiratokat, könyvet jelentetett meg. 1901-ben ő rendezte a világ első testépítő versenyét a londoni Royal Albert Hallban. A verseny sikeréről mindent elárul, hogy a pillanatok alatt megtelt helyszín ajtajából nagyon sok embert kellett elutasítaniuk a teltház miatt. A 3 bíró Sir Charles Lawes szobrász, Sir Arthur Conan Doyle író és maga Sandow volt.

Tevékenységének köszönhetően, a későbbi 7-szeres Mr.Olympia, filmsztár és komoly politikai pályát befutó Arnold Schwarzeneggerhez hasonlóan óriási lendületet és népszerűséget kapott a testépítés. 1925-ben hunyt el, az újságok szerint agyvérzésben. Az 1936-ban megjelent díjnyertes filmben, a ”The Great Ziegfield-ben” Nat Pendleton színész alakította Sandow-t.
Frederick Pomerov szobrász elismerése jeléül készítette el az őt ábrázoló bronz szobrot, amit a világ csak Sandow-ként ismer.