NPC/IFBB Pro League Women’s Wellness

A promóter belátása szerint az alábbi korcsoportos versenyek kerülhetnek megrendezésre, amelyek mindig az aktuális versenykiírásokban kerülnek majd meghatározásra.

True Novice Wellness (Azon versenyzők indulhatnak, akik korábban sosem indultak NPC versenyeken)
Novice Wellness (Változás! Azon versenyzők indulhatnak, akik az adott évben nem nyertek overall-t masters vagy novice-ban, illetve nem nyertek olyan Open class-t, ahol legalább 3 induló volt.)
Teenage Wellness (18-19, de 20. életévét nem betöltött)
Junior Wellness (24. életévét nem betöltött)
Open Wellness (35. életévét nem betöltött)
Masters Wellness (35 éves kor felett)
Grandmasters Wellness (45 éves kor felett)
Super Grandmasters Wellness (55 éves kor felett)

A Fitparádén megrendezésre kerülő IFBB Pro Qualifier versenyen csak abban az esetben nyerhető IFBB Pro card, ha minimum 5 induló van a Wellness kategóriában.

Magasság szerinti csoportok

A Women’s Wellness kategória a promóter belátása szerint maximum 4 magasság csoportra osztható.

A kategória azon női versenyzőknek szól, akik atletikus testfelépítésűek, de alsótestben jóval ”erősebbek” (csípő, fenék, combok vastagabbak). Fejlett felsőtesttel rendelkeznek, de nem az alsótesttel megegyező mértékben.

2 magasság csoport3 magasság csoport4 magasság csoport
-163 cm-163 cm-157 cm
+163 cm163–168cm157–163cm
+168cm163–168cm
+168 cm

Pózolás - Negyedfordulatok

Alapállás szemből: A bírókkal szemben állva egyik kéz csípőn, másik kéz test mellett lógatva, egyik láb kissé kinyújtva. A karok ne legyenek a testtől (magasan) eltartva, könyök ne legyen behajlítva és a csukló ne nézzen felfelé.

Oldalsó alapállás (jobbra fordulva): Kicsit oldalra fordulva, arccal a bírók felé jobb kéz a csípőn, bal kéz test mellett kinyújtva. Jobb láb térdben hajlítva. A Bikini versenyzők által bemutatott kissé csavart oldalsó pózhoz hasonló. A karok ne legyenek a testtől (magasan) eltartva, könyök ne legyen behajlítva és a csukló ne nézzen felfelé.

Hátsó alapállás: A bíróknak háttal fenék ívesen hátra tolva, NEM széthúzott hátizmokkal. A karok ne legyenek a testtől (magasan) eltartva, könyök ne legyen behajlítva és a csukló ne nézzen felfelé.

Oldalsó alapállás (jobbra fordulva): Kicsit oldalra fordulva, arccal a bírók felé bal kéz a csípőn, jobb kéz test mellett kinyújtva. Bal láb térdben hajlítva. A karok ne legyenek a testtől (magasan) eltartva, könyök ne legyen behajlítva és a csukló ne nézzen felfelé.

”Model séta”​

Pontosan megegyezik a Bikini versenyzők által bemutatott sétával

Az erkölcstelen viselkedés nem megengedett, automatikus kizárást eredményez.

A karok ne legyenek a testtől (magasan) eltartva, könyök ne legyen behajlítva és a csukló ne nézzen felfelé.

Szárazság szintje:

A Bikini versenyzőkhöz hasonló szárazság megengedett, valamivel nagyobb izomzattal. A túlzott szárazság és a keresztszálkás izomzat nem megengedett.

Hasizmok definiáltsága:

A Bikini versenyzőkkel megegyező hasizomzat megengedett

Vállizomzat fejlettsége:

A Bikini versenyzőkétől nagyobb, a Figure-tól kisebb vállizomzat megengedett kevésbé szárazon, keresztszálkák nélkül.

Combok definiáltsága:

Sportos combizmok, enyhe szeparációval, keresztszálkák nélkül. Nem megengedett a Figure és a Women’s Physique versenyzőknél hozott szárazság és definiáltság.

Farizomzat fejlettsége:

A Bikini versenyzőkhöz hasonlóan kerek, telt farizomzat, enyhe szeparációval a farizom és a lábhajlító elválasztásánál. A Bikini versenyzőknél nagyobb tömegű farizomzat megengedett. Nem megengedett a Figure és a Women’s Physique versenyzőknél hozott szárazság és definiáltság.

Színpadi viselet:

A Wellness kategóriára a többi 4 kategóriában elfogadott bikini viselete vonatkozik. A bikinik kövekkel való díszítése megengedett. A bikininek 2 részesnek kell lennie. A Figure, Fitness vagy a Women’s Physique versenyzőkkel ellentétben, a bikini alsónak és felsőnek nem kell kapcsolódnia.

A Bikini kategóriában is használatos, hagyományos bikini felső az elfogadott. A bikini alsónak elöl ”V” alakúnak kell lennie kapcsos pánt nélkül és az oldalsó pántja helyezkedjen magasan a csípőn. Hátulról a megszokott, Bikini kategóriában is használt alakú legyen. Tilos a tanga viselete.

Ha a versenyző kapcsos pánttal rendelkező bikini alsót visel, akkor sem éri hátrányos pontozás.

A bikini maradjon a jó ízlés határain belül. A versenyzőt figyelmeztethetik és le is pontozhatják a nem megfelelő bikini miatt, ezért javasolt, hogy kettőt is hozzon magával a ”Check-in”-re.

Cipő és ékszerviselet:

A Bikini kategóriával pontosan megegyező szabály van érvényben.
A pózolaj túlzott használata nem, fényes gél használata megengedett. A Bikini és Figure kategóriákra érvényes szabály követendő.